čtvrtek 17. dubna 2014

JAK SI VYBRAT TABLET?

Nejdříve bychom si měli ujasnit, k čemu tablet budeme používat:

  • na cestování (asi nejvíce nás pak bude zajímat výdrž tabletu a jeho kvalitní ochrana v podobě pouzdra)
  • k práci (možnost připojení periférií jako je myš, klávesnice, flashky a způsob přenosu dat)
  • k hraní her (podpora 3D her, výdrž tabletu)
  • k brouzdání po internetu ( WiFi, externí 3G modem pro připojení k internetu kdekoliv)


Než si půjdeme tablet koupit, měli bychom zvážit několik základních parametrů:

1) VELIKOST DISPLEJE - většinou s úhlopříčkou 7, 8 nebo 10 palců.  Chceme malý tablet do kabelky nebo spíše větší k psaní delších textů?

2) TLOUŠŤKA, HMOTNOST - rozdíly jsou mnohdy značné a každý gram navíc se počítá :-)

3) PROCESOR A OPERAČNÍ PAMĚŤ

4) OPERAČNÍ SYSTÉM  - iOS (společnost Apple), Android  (Google), Windows 8. V poslední době se nejvíce rozšiřují právě tablety s operačním systémem Android.

5) VÝDRŽ TABLETU - počet hodin provozu při plném zatížení. Vyplatí se podívat po těch, které se pohybují kolem 9-10 hodin.

6) PŘIPOJENÍ - WiFi, modul 3G

7) DALŠÍ - USB port, Bluetooth, ochranné pouzdro, ...


Články o výběru tabletu:



JAK TO VIDÍM:
Výběr tabletu je zodpovědná věc. Se svým tabletem jsem spokojená, pročítala jsem hromadu recenzí na jednotlivé typy, porovnávala. Nicméně taky už vím, že modul 3G, který můj tablet nemá, mi mnohdy chybí. Ve škole nemám možnost se připojit na internet  přes WiFi (naše škola toto pedagogům pro soukromá zařízení neumožňuje), takže místo toho, abych  během  1-2 vteřin prakticky odkudkoliv zjistila, zda mám v poště nějaký pracovní e-mail, tak složitě zapínám ve třídě notebook a čekám minimálně 5 minut, než naběhne operační systém. Čtení pošty tak většinou omezím na dobu před a po vyučování. Oč by práce byla jednodušší, kdybych pouhým otevřením pouzdra tabletu zjistila, co je nového (suplování, pracovní úkoly, vzkazy od rodičů apod.).
Totéž platí pro vyhledávání různých informací do výuky.

Další věcí, která mne zaskočila je to, že můj typ tabletu nepodporuje čtečku knih Flexibook od Nakladatelství Fraus. Pozor tedy na větu "seznam podporovaných zařízení je omezen". Naivně jsem si myslela, že když vlastním Android 4.0 a vyšší, jak je uvedeno zde, že mám vyhráno.  Proto doporučuji, pokud vám právě na frausovské čtečce záleží, si zkontrolovat kompatibilitu dle tohoto seznamu.

O obalech na tablet píšu i zde:


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Jak to všechno začalo
Co je tablet
Tablet ano nebo ne
Jak si vybrat tablet




2 komentáře:

  1. Doporučuji také tento článek:
    K čemu jsou parametry tabletů při výuce? - http://www.interaktivniskoleni.cz/pro-skoly/skolni-poradna/k-cemu-jsou-parametry-tabletu-pri-vyuce/

    Anotace: Každý, kdo vybírá techniku, srovnává její parametry. K čemu jsou jejich jednotlivé hodnoty a jsou vůbec tím nejdůležitějším kritériem výběru? Které parametry ovlivňují výběr tabletů pro výuku a na co si dávat pozor, se dozvíte v následujícím textu. Vše popisuji očima uživatele, neboť takto se na to dívám vždy, když se mnou školy konzultují svojí volbu interaktivní tabule, projektoru nebo právě tabletů.

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě jedno doporučení - tentokrát o operačním systému tabletu:
    Volba operačního systému pro školní tablety - http://ondrej.neumajer.cz/?item=volba-operacniho-systemu-pro-skolni-tablety

    Anotace: Chcete pořídit do školy tablet a nevíte, jestli iPady, tablety s Androidem nebo s Windows? Je pro Vás svět tabletů zatím nepřehledný? V článku se pokusíme popsat, o čem je vhodné přemýšlet a na co si dát při výběru tabletové platformy pozor a částečně se věnujeme i volbě konkrétního typu tabletu.

    OdpovědětVymazat